ępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.
Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.
Kawa jest często pierwszym znajomym którego
Kawa jest często pierwszym znajomym, którego spotykamy rano. Zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni z tego spotkania. W dobrym nastroju po tym spotkaniu zabieramy się do różnych czynności bądź domowych, bądź zawodowych. Właściwie to już sam zapach parzonej kawy mile nas nastraja. Ekspresy do kawy mają tę właściwość, że opary kawy roznoszą się szybko i na dużą odległość. Wielość odmian i krajów, z których pochodzi kawa jest oszałamiająca. Prawie z całego świata kawa przybywa do nas, by rozgościć się na naszym stole. Spośród wielu kaw, kawa włoska jest stosunkowo dobrze u nas znana. Włosi są mistrzami w przygotowywaniu kawy, dlatego też ziarna wypalane w ich kraju nie mają sobie równych. Cappuccino, latte macchiato czy espresso to te najpopularniejsze. Sam zawsze wybieram espresso. Ta niewielka, acz mocna dawka kawy jest dla mnie najlepsza ! Zawsze zamawiam doppio.
Kawa z ekspresu jest chyba najmocniejsza, gdyż para wodna, która przenika przez zmielone ziarna wyciąga z niej to o co nam chodzi i to w dużej ilości. Można pić kawę z ekspresu w kawiarni lub samemu kupić ekspres i eksperymentować w domu.
Kawa najwyższej jakości
Dzięki wykorzystaniu dobrej jakości ekspresu można parzyć w wygodny sposób różne rodzaje kawy. Ekspresy do kawy są często spotykane w lokalach gastronomicznych, przy czym im lepszy lokal, tym urządzenie ma więcej funkcji i lepiej sobie radzi z zaspokajaniem wysublimowanych gustów. Mniej skomplikowane technicznie ekspresy również mogą parzyć dobrą kawę, jednak jest mniejszy wybór, jeśli chodzi o jej rodzaje. Nadają się do większości branż poza gastronomią.
Nowoczesne ekspresy coraz częściej podobają się największym smakoszom kawy - do niedawna istniał pogląd, że żadna maszyna nie zaparzy tego napoju doskonale. Teraz może się to zmienić. Świetna jakość parzenia, jaką charakteryzują się wysokiej klasy modele, sprawia, że stworzona w ten sposób kawa ma idealny smak i aromat.
Z uwagi na rosnącą jakość można jak najbardziej rozważać zakup ekspresu, myśląc o przydatnym prezencie dla bliskich. Gorąca kawa włoska lub amerykańska zaserwowana rano lub przy podwieczorku zapewni miłe wrażenia. Ekspres ułatwia osobom niedoświadczonym przygotowanie smakowitego napoju, przyspiesza cały proces i umożliwia polubienie kawy tym, którzy do tej pory obawiali się tajników parzenia.